Zwanger? Dit is wat je moet weten als je eet voor twee

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen zodat je baby goed kan groeien. Ontdek snel onze tips in dit artikel.

Eten voor twee?

Tijdens etentjes bij vrienden hoor je het vaak: “Kom, schep nog maar eens op: jij moet toch voor twee eten.” Het wordt nog beter wanneer het dessert op tafel komt, want dan krijg je te horen dat jij wel een extra stukje slagroomtaart mag. ‘Er is toch niemand die dat kilootje meer zal zien, dus waarom niet?’, denk je dan. Maar dat is niet wat eten voor twee betekent. 

Gezonde voeding voor een gezonde baby

Weet dat alles wat je eet, uiteindelijk in het lichaam van je kindje terecht komt. Evenwichtig eten en voldoende water drinken is dus wel degelijk belangrijk. Enerzijds komt dit jouw gezondheid ten goede zodat jouw zwangerschap vlot verloopt en het risico op verwikkelingen tijdens je zwangerschap en de bevalling worden beperkt. Anderzijds is een goede voeding essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van je ongeboren kindje. Gezond eten tijdens je zwangerschap zal er ook voor zorgen dat je je fitter voelt en achteraf minder overtollige kilo’s zal moeten kwijtraken. Door je gewicht en dat van je baby onder controle te houden, beperk je ook het risico op zwangerschapsdiabetes en verminder je de kans op overgewicht bij je kindje op latere leeftijd.

Meer eten = meer calorieën?

Weet dat de caloriebehoefte tijdens de zwangerschap niet hoger dan normaal ligt. Per dag heb je zo’n 2000 kcal nodig. We geven je een idee wat dit ongeveer inhoudt:

  • 6 sneetjes brood
  • 200 gram groenten
  • 2 stukken fruit
  • 450 ml melkproducten
  • 30 gram kaas
  • 150 gram vlees, vis of eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 1,5 liter water per dag

Pas tijdens de laatste weken van de zwangerschap heb je ook echt meer calorieën nodig, zo'n 150 à 300 kcal per dag. Deze verhoogde energiebehoefte kan je dekken met een extra boterham met kaas, een kommetje ontbijtgranen met magere of halfvolle melk of een soldatenkoek met magere yoghurt. Als je gezond en gevarieerd eet, hoef je in principe geen extra vitamines te nemen. 

Welke voedingsstoffen zijn het belangrijkst?

Voor je zwangerschap heb je waarschijnlijk al foliumzuursupplementen ingenomen. Blijf die zeker nemen in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Foliumzuur zit in verschillende soorten voedsel, zoals groene groenten, brood, vlees en zuivel. Je speelt het dus elke dag naar binnen. Maar als zwangere vrouw heb je veel meer nodig dan die dagelijkse portie. Het zuur speelt namelijk een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van je baby en verkleint de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open rugje of een hazenlip.

Ook vitamines zijn belangrijk. Omega 3-vetzuren zijn bijvoorbeeld van groot belang bij de hersenontwikkeling van je baby. Zet daarom vette vis op je menu, zoals zalm, makreel en haring. Wissel die vette vissoorten wel af met magere soorten, zoals kabeljauw en tong. Schrap vlees zeker niet van je menu,want daarin zit dan weer ijzer. Om de opname van dat ijzer in je bloed te bevorderen, zorg je er best ook voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Vul je fruitschaal dus gerust met sinaasappels, kiwi’s en aardbeien bijvoorbeeld. Ten slotte heb je tijdens je zwangerschap ook extra calcium nodig, want dat zorgt ervoor dat je kind een gezond beenderstelsel en tandjes ontwikkelt. Calcium zit natuurlijk vooral in zuivelproducten, maar wist je dat een flinke portie broccoli ook veel calcium bevat?

Denk er ook aan om genoeg water te drinken. Wanneer je zwanger bent, heeft je lichaam voldoende vocht nodig. Daarom drink je best anderhalve liter water per dag. Je zal je er niet alleen frisser door voelen, maar je lichaam wordt op die manier ook goed gehydrateerd. 

Wat schrap je van je menu?

Wat je beter niet eet zijn vette vleessoorten, zoals spek en gehakt. Vervang ze liever door magere stukjes vlees, zoals runds- of varkensvlees. Daar haal je, buiten ijzer, ook eiwitten en vitamine B uit. Die geven je energie en zijn van belang bij de stofwisseling. Naast vet, vermijd je best ook suiker en zout. Kruid je toch graag je eten flink af, vervang het dan door gejodeerd zout. Het jodium dat aan het zout wordt toegevoegd, is belangrijk voor de hersenontwikkeling van je baby. Te veel vitamine A binnenkrijgen tijdens je zwangerschap is ook niet goed, want het kan schade toebrengen aan je kind en zelfs voor aangeboren afwijkingen zorgen, zoals misvormingen aan de oren, verlammingen in het gezichtje en onvoldoende ontwikkeling van de ogen. Overdrijf dus niet met eieren, boter, margarine en lever(producten). Je aantal tassen koffie per dag kan je best ook beperken tot twee, want een overdosis cafeïne verhoogt de kans op een miskraam. 

Elke zwangerschap is anders

Denk erom: elke zwangerschap is anders. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen met je arts, gynaecoloog of apotheker als je met vragen zit. 

Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.