Stoppen met roken zonder aan te komen

Arrêter de fumer sans grossir

Het nieuwe jaar is aangebroken, hoog tijd voor goede voornemens … Maar kan dat, stoppen met roken zonder aan te komen?

Waarom kan je zwaarder worden als je stopt met roken?

  • Door de nicotine weegt een roker minder dan een niet-roker. Nicotine blokkeert namelijk de aanmaak van insuline en beperkt dus de productie van vetmassa. De vetreserves in het lichaam worden aangesproken en de roker heeft minder honger.
  • Nicotine zorgt ervoor dat de roker minder zin heeft in suiker.
  • De sigaret biedt troost. Als je stopt met roken, zoek je een opbeurend alternatief en begin je daardoor al gauw te knabbelen.
  • Roken regelt je dagindeling; eten groeit uit tot een van de vele bezigheden.

 

Als je je bewust wordt van al die processen, dan is dat al een gigantische stap naar ontwenning!

Doe aan sport

Roken staat gelijk met een gemiddeld energieverbruik van 200 kcal/dag. Hoe compenseer je dat? Door te sporten natuurlijk! Als je sport, verminderen de ontwenningsverschijnselen en heb je minder zin om te roken. Je komt ook minder snel aan, bent niet zo snel angstig en vermijdt neerslachtigheid door het afkicken. Voorwaarde is wel dat je een sport kiest die je graag doet. Verder is ook meditatie een prima manier om te focussen en de zin in roken te bekampen.

Vermijd teveel tussendoortjes

Niet meer knabbelen? Gemakkelijk gezegd als je weet dat de trek in suiker veel groter is na een rookstop! Met deze tips en tricks steek je niet voortdurend dingen in je mond:

  • vervang de sigaret door een groot glas water: de zin in roken en knabbelen gaat dan over;
  • eet gedroogde vruchten in plaats van suikerrijke voeding;
  • kook: eten klaarmaken houdt je bezig – je denkt niet meer aan sigaretten.

Laat je helpen

Onderzoek heeft uitgewezen dat stoppen met roken onder begeleiding van een tabacoloog op korte en lange termijn betere resultaten oplevert dan individueel stoppen. Een professionele hulpverlener vindt altijd een gepaste oplossing voor jouw specifieke probleem. Heb je regelmatig problemen met een schommelend gewicht? Weet dan dat sommige voedingsdeskundigen gespecialiseerd zijn in tabaksverslaving. Vraag ook advies aan je apotheker die je eventueel kan helpen met een nicotinevervangende behandeling. Hiermee kan je geleidelijk ontwennen, tot je uiteindelijk helemaal afgekickt bent van de nicotine. Geboeid door nieuwe technologieën? Volg dan ons coachingprogramma dat je helpt stoppen met roken of daag een vriend uit om dat te doen. Met twee gaat het namelijk altijd beter!

coaching stoppen met roken multipharma

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.