Spijsvertering: vier tips tegen een opgeblazen gevoel

Digestion: 4 conseils anti-ballonnements

Heb jij soms last van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik? Dat komt door een opeenhoping van gassen in de maag of de dikke darm. Gelukkig bestaan er enkele tips die dit vervelende gevoel kunnen verhelpen.

Rustig aan met sommige voedingsmiddelen

Natuurlijk heeft niet iedereen evenveel last, maar om een opgeblazen gevoel te verminderen, eet je best niet te veel voedingsmiddelen die gisten in de maag: kruisbloemigen (kolen, broccoli …), peulvruchten (linzen, kikkererwten …), look, uien, prei en verder maaltijden met veel vet. Ook producten met lactose (melk, zuivelproducten) of fructose (vruchtensap, siroop, appelen …) zijn soms moeilijk verteerbaar. Vermijd tot slot drank of voeding waarbij je lucht naar binnen hapt, zoals koolzuurhoudend water of kauwgom.

Vergeet niet te kauwen!

Prop jij je lunch haastig in je mond terwijl je blijft werken in een rumoerige omgeving? Stop met deze slechte gewoonte! Door de stress loop je immers meer risico op spijsverteringsstoornissen. Bovendien begint een goede spijsvertering met langzaam kauwen. Hoe kleiner de moleculen die worden verwerkt door enzymen en maagsap, hoe makkelijker de vertering! Door goed te kauwen, wordt meer speeksel afgescheiden, wat helpt om het voedsel af te breken. Ga dus lekker zitten om te eten en kauw elke hap rustig fijn.

Drink kruidenthee na het eten

Sommige planten staan erom bekend dat ze de transit op een natuurlijke manier stimuleren en gassen afremmen. Zo verminder je dat vervelende opgeblazen gevoel of winderigheid. Maak er dus een goede gewoonte van om na het eten je gebruikelijke kopje koffie te vervangen door een kruidenthee die de spijsvertering bevordert. Denk aan munt, tijm, (ster)anijs, melisse, venkel of kamille. De geneeskrachtige eigenschappen van planten vind je trouwens ook in bepaalde voedingssupplementen.

Probeer plantaardige kool

Actieve plantaardige kool, verkregen door de verbranding van hout of de schil van kokosnoten, is een zeer poreuze stof. Onder de vorm van poeder of tabletten absorbeert deze stof de gassen in het spijsverteringskanaal, waardoor het opgeblazen gevoel sterk afneemt. Tot slot is een kuur met probiotica vaak gunstig voor een evenwichtige darmflora. Blijf je toch nog last hebben? Raadpleeg dan een arts om een eventuele ziekte uit te sluiten (voedselintolerantie, prikkelbaredarmsyndroom …).

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.