S.O.S: voor het eerst met je baby reizen

 bébé voyage reizen baby

Ga je voor het eerst op vakantie met je baby? Spannend! Laat niets aan het toeval over dankzij onze tips. 

Peut-il prendre l’avion?

Goed nieuws: een voldragen baby mag met het vliegtuig reizen – vanaf de leeftijd van één week voor middellange afstanden en vanaf drie weken voor intercontinentale vluchten. Maar je arts moet wel de toestemming geven. Als je kleintje een oorontsteking heeft, stel je de vliegreis beter uit. Borstvoeding of de fles geven gebeurt best tijdens het opstijgen en het landen, en wel uit praktische overwegingen. Tijdens het drinken heeft je baby namelijk minder last van de drukverschillen. Een handige tip: voorzie een klemmetje om zijn fopspeen niet te verliezen in de luchthaven.

Met de auto

Als je met de auto reist, plaats je je  baby liefst tegen de rijrichting in een autostoeltje dat aangepast is aan zijn grootte en leeftijd. Vergeet niet om de airbag te deactiveren als je je kleintje naast de chauffeur plaatst. Let er ook op dat de zon hem niet verblindt. Stop regelmatig onderweg om je baby te laten drinken. Wees tot slot voorzichtig in de bergen: baby’s tot de leeftijd van 1 jaar kun je meenemen tot 1200 m hoogte. Tot de leeftijd van 2 jaar is dat 1800 m. Ga je tijdens een uitstap wel hoger, doe dat danlangzaamaan – rijd zeker niet sneller dan 50 km/u. Zo kan de baby zich aanpassen aan de drukverschillen.

De keuze van de bestemming

Tot 18 maanden kies je best gematigde zones: een te warm klimaat verhoogt het risico op uitdroging. Koude is dan weer onaangenaam voor een baby, die je dan zeer goed moet aankleden. Vermijd bij de keuze van je vakantie regio’s waar:

  • specifieke inentingen verplicht zijn of sterk aangeraden worden,
  • malaria voorkomt,
  • het risico op maag-darmontsteking groot is.

Slapeloze nachten vermijd je op een vakantiebestemming waar het tijdsverschil met België kleiner is dan 3 uur. Heb je voor de reis een paspoort nodig? Weet dat deze verplichting ook voor je baby geldt! 

Wat moet er in de bagage?

Verstoor zo weinig mogelijk je baby’s gewoonten. Neem als het even kan al zijn lievelingsspullen mee: melkpoeder, zuigfles, crème om zijn billetjes te reinigen en te beschermen, luiers enz. Een ander soort melk verdraagt hij misschien minder goed. Let ook op wat je gebruikt om hem te verschonen: voorkom dat geïrriteerde billetjes je vakantie vergallen! Reis je tot slot  naar een land met een ondermaatse hygiëne, neem dan sterilisatietabletten mee om zijn flesjes grondig te reinigen.

Fijne vakantie!

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.