SOS Baby: wat te doen bij warme temperaturen?

bébé chaleur

Is dit de eerste zomer voor je baby? We geven je enkele tips om veilig te genieten.

Voorkom uitdroging

Bij warm weer kan je hummeltje uitgedroogd raken. Geef hem dus zeker om de 3 à 4 uur borstvoeding of de fles en bied hem tussen elke voeding een zuigfles met water aan. Minder plasluiers per dag kan een eerste teken van uitdroging zijn. Een baby die flink drinkt, zal beter zweten en daardoor ook minder last hebben van de warmte.

Hoe doe je hem in de zomer slapen als een roosje?

Voor een rustige slaap is 18°C de ideale temperatuur in de babykamer. Maar in de zomer is het natuurlijk vaak warmer … Maak je geen zorgen! Belangrijk is dat zijn lichaamstemperatuur niet stijgt.

  • Leg hem te slapen in een kamer die niet te veel zon krijgt.
  • Open het raam op de koelste uren van de dag.
  • Plaats een ventilator maar richt deze niet op jouw lieverd. Door de luchtstroom wordt de lichaamswarmte makkelijker afgevoerd via de huid.
  • Trek hem aangepaste kleding aan en controleer de TOG-waarde (de warmte- en isolatiegraad) van zijn slaapzak. Leg hem bij zeer warm weer in zijn bedje zonder slaapzak, gewoon in een katoenen rompertje met korte mouwen of met enkel een luierbroekje.

Hoe weet je of je baby het te warm heeft?

Ga na of je baby zich comfortabel voelt door je hand op zijn rug of buikje te leggen. Dus niet op zijn handen en voeten, want die voelen vaak kouder aan.

Meet zijn lichaamstemperatuur als hij het te warm heeft of zich vreemd gedraagt.

  • Heeft je baby matige koorts (38 of 38,5°C) maar is hij verder rustig? Geef hem dan te drinken, neem zijn dekentje weg en meet 30 minuten later zijn temperatuur opnieuw. Raadpleeg je arts als de koorts niet gezakt is.
  • Heeft je baby koorts? Is hij bovendien lusteloos en gedraagt hij zich anders dan normaal? Raadpleeg dan meteen een arts.
  • Opgelet: na het eten of na een huilbui kan zijn temperatuur lichtjes stijgen, want dan is hij niet ‘in rust’.

Als het erg warm is, kan een badje voor verkoeling zorgen. Maak het water iets minder warm dan gewoonlijk, maar zeker niet koud want dan riskeer je onderkoeling.

Mag mijn baby naar buiten?

Tijdens de warmste uren van de dag blijf je best binnen, op een koele plaats. Als het binnen even warm is als buiten, breng je hem beter naar buiten op een schaduwrijke plek. Een kleine luchtstroom kan dan al voor verkoeling zorgen. Bij aangenaam warm weer is een uitje goed voor je baby. Trek hem wel lichte, ruimzittende en beschermende kleding aan, breng zonnecrème (minimum SPF50) aan, zet hem een hoedje op en blijf in de schaduw. Denk eraan dat een zuigeling bijzonder gevoelig is voor een zonnesteek.

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.