Slapeloosheid: wat kan je ertegen doen?

insomnies

Je kruipt in je bed en sluit je ogen, maar beseft al snel dat je de slaap niet kan vatten. Na meer dan een uur lig je nog steeds wakker. ‘s Ochtends ben je dan weer doodmoe omdat je niet genoeg geslapen hebt. Klinkt dat bekend in de oren?

Stress, de grote vijand van slaap

Als je onder stress of spanning staat, is het vaak moeilijk om in slaap te vallen. Om goed te slapen is de beste oplossing eens lekker ontspannen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je zorgen aan de kant te schuiven is echt niet simpel. Er bestaan gelukkig wel enkele trucjes om je te helpen ontspannen voor het slapengaan.

 • Sporten

  Wie geregeld aan sport doet, is minder gevoelig aan slapeloosheid. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, hormonen die stress en angstgevoelens tegengaan. ’s Avonds (maar wel niet te laat) een uurtje sporten maakt je dus kalmer wanneer je in bed kruipt.
 • Planten

  Bepaalde planten zoals lavendel, kamille en valeriaan bezitten relaxerende eigenschappen. Enkele druppels lavendelolie verstuiven in je slaapkamer voor het slapengaan, of een kamillethee drinken, kan bijvoorbeeld wonderen doen voor je nachtrust.
 • Magnesium

  Magnesium is een essentieel mineraal voor onze gezondheid. Het maakt de spieren los en doet ze ontspannen. Onder stress verbruiken we de magnesium die van nature aanwezig is in ons lichaam. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat we ons lichaam van voldoende magnesium voorzien. Dat haal je uit bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade en noten. Voor mensen die slaapproblemen hebben, bestaan er aangepaste voedingssupplementen die kunnen voorzien in de behoefte aan magnesium. Hiervoor vraag je best raad aan je apotheker.

insomnies

Dit kan je beter vermijden voor het slapengaan

 • Cafeïne

  Cafeïnehoudende dranken zoals koffie, bepaalde frisdranken en thee zijn een slecht idee vlak voor je naar bed gaat. We raden zelfs aan om geen koffie en dergelijke te drinken vanaf 16h.  De opwekkende stoffen in deze dranken zorgen ervoor dat je langer wakker ligt in bed.
 • Een te warme slaapkamer

  Als de temperatuur in je slaapkamer te hoog ligt, loop je het risico dat je slaap ernstig verstoord raakt. De beste temperatuur om te slapen is daarom tussen de 18 en 20 graden.

Nu je de trucjes kent om slapeloosheid tegen te gaan, kan je zonder problemen van een heerlijke nachtrust genieten en slapen als een roos. Zo voel je je minder moe en helemaal in topvorm. Wat wil je nog meer?

Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.