Rode-billen-alarm! Hoe behandel je luieruitslag?

luieruitslag

Heeft je baby last van rode en ontstoken billetjes? Dat zou weleens op luieruitslag kunnen wijzen. Lees hier hoe je dat het beste aanpakt.

Luieruitslag

Luieruitslag (ook luiereczeem of luierdermatis genoemd) is een rode uitslag of geïrriteerde huid op de plaats waar de luier zit. Alle baby’s hebben er weleens last van. Een vervelende en pijnlijke zaak, want luieruitslag bestaat eigenlijk uit open wondjes die gaan prikken wanneer ze opnieuw met urine of ontlasting in contact komen – en dat is haast onvermijdelijk. Gelukkig is luieruitslag helemaal niet onoverkomelijk. 

Luieruitslag: de oorzaken op een rijtje

Luieruitslag ontstaat door een combinatie van warmte en langdurig contact met ontlasting en/of urine. Urine en ontlasting bevatten sowieso stoffen die het velletje van je baby irriteren, maar de wrijving tussen de pamper en de billen maakt het nog erger. Ook restjes wasmiddel of wasverzachter in herbruikbare luiers kunnen de gevoelige babyhuid irriteren, met luieruitslag tot gevolg. 

Zo maak je komaf met luieruitslag

Luieruitslag mag dan wel vervelend zijn, het is helemaal niet moeilijk te genezen. Met deze richtlijnen kom je al een heel eind:

  • Maak er een gewoonte van om je baby vaak te verschonen.
  • Houdt de billen van je baby zo droog mogelijk.
  • Smeer je baby’s billetjes eventueel in met waterwerende zalf of pasta.
  • Laat je baby zo veel mogelijk zonder luier liggen (dit is misschien niet evident, maar wel bijzonder efficiënt).

Hoe luieruitslag vermijden?

In een ideale wereld grijp je natuurlijk in vóór je baby last krijgt van luiereczeem. Dat doe je bijvoorbeeld door goede vochtabsorberende wegwerpluiers te kopen. De billen van je baby maak je schoon met een washandje en lauw water, en je laat ze goed drogen (droogdeppen, niet wrijven!). Tot slot breng je op de schone billetjes beschermende crème of olie aan.

Verdwijnt de luieruitslag niet, ondanks je goede zorgen? Dan is het verstandig om een dokter te raadplegen, zodat het luiereczeem zeker niet ontaard in een schimmelinfectie (te herkennen aan de rode bultjes).

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.