Menstruatiepijn: vier tips die verlichting brengen

Règles douloureuses: 4 trucs pour les soulager

Dysmenorroe is de wetenschappelijke naam voor de pijn die vrouwen voelen voor en tijdens de menstruatie. De samentrekkingen van de baarmoeder, waardoor bloed en slijmvlies wordt afgestoten, veroorzaken deze pijn. Maar wat kun je er tegen doen?

Rustig bewegen

We gaan allemaal anders om met pijn! Tijdens de menstruatie reageert elke vrouw op haar eigen manier. Besef goed dat wondermiddeltjes niet bestaan: kies daarom zelf een passende remedie. Voor sommige vrouwen helpt het om licht te bewegen, zoals stappen, yoga of stretchen. Beweging stimuleert namelijk de zuurstofaanvoer: de bloedsomloop komt weer op gang en de krampen worden minder erg. Anderen zoeken dan weer rust in hun hoofd en zijn gebaat bij meditatie. Ook door acupunctuur leer je beter omgaan met de pijn.

Ontspannende warmte

Menstruatiepijn voelt vooral aan als steken in de buik, maar soms is er ook een zeurende pijn in de onderrug. Om die hinderlijke krampen te verlichten, zweren sommige vrouwen bij een warmwaterkruik of een warm kersenpitkussentje op de pijnlijke lichaamsdelen. Een prima idee! Warmte stimuleert immers de bloeddoorstroming en ontspant de samentrekkende baarmoederspieren die de pijn veroorzaken. Een warm bad heeft hetzelfde effect en helpt om je eventjes heerlijk te ontspannen.

Pas je voeding aan

Weet dat ook je voeding de pijn beïnvloedt. Wees zuinig met geraffineerde suikers, een bron van overmatige insulineproductie. Deze suikers doen immers de aanmaak van ontstekingsbevorderende prostaglandinen stijgen en verergeren de menstruatiepijn. Neem daarentegen veel omega 3-vetzuren in je op, die o.a in vette vis en lijnzaadolie zitten en ontstekingsremmende prostaglandinen aanmaken. Vermijd tot slot tabak en voeding die je stressniveau verhoogt, zoals koffie, thee, alcohol en koolzuurhoudende dranken.

Vraag raad aan je gynaecoloog

Als de pijn je levenskwaliteit vermindert en/of als je overvloedig bloedverlies hebt, vraag dan advies aan je gynaecoloog. Hij zal nagaan of de pijn te wijten is aan een aandoening (endometriose, fibroom …). Daarna zoekt hij samen met jou naar een gepaste behandeling. Met hormonale anticonceptie heb je minder menstruatiepijn en neemt het bloedverlies af. NSAID’s of krampstillende middelen zorgen voor een plaatselijke werking en verminderen gedurende enkele uren de pijn (innemen op medisch voorschrift).

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.