Luieruitslag: hoe bescherm de billetjes van je baby?

Luieruitslag

Heb je wel een goede routine om je kindje te verversen? Het advies van apothekeres Delphine helpt je je oogappel optimaal te verschonen en te beschermen tegen luieruitslag.

Wat is luieruitslag?

Aangezien ze dag en nacht een luier dragen, lopen kindjes het risico om luieruitslag te krijgen. “Die roodheid van de billetjes wordt veroorzaakt door de vochtige, warme omgeving in de luier – als gevolg van urine of stoelgang”, zegt Delphine. “Bepaalde bestanddelen in de ontlasting, zoals verteringsenzymen, dragen bij tot de huidirritatie. "Kindjes tussen 6 en 12 maanden oud lopen een verhoogd risico omdat hun tandjes er dan doorkomen."

Luieruitslag is gemakkelijk te behandelen, maar let op dat de roodheid niet te hevig wordt en dat er geen nattende plekken met schilferende randjes ontstaan. Dat kan wijzen op een infectie en dan ga je beter langs bij de dokter.

Geef de huid een duwtje in de rug

Bij iedere luierwissel kan je Uriage 1ste liniment oleothermal  gebruiken om de billetjes te reinigen en te beschermen. De bestanddelen, waaronder thermaal water en plantaardige oliën, verzachten en hydrateren de huid. Aanbrengen met een zacht doekje of wattenschijfje.

Om de huid verder te verzachten, kan je ook La Roche-Posay thermaal water spray gebruiken. Dit product verzorgt de huid door de vele mineralen en andere beschermende elementen in het zuivere water, waaronder zink en koper. Wel altijd goed laten drogen of lichtjes deppen.

Wat neem je mee op reis?

De Multipharma Baby reinigingsdoekjes, met onder andere calendula-extracten, zijn handig wanneer je buitenshuis bent. Je kan er ook het gezichtje en de handjes veilig mee schoonmaken. Deze doekjes zijn echter niet aangeraden als de billetjes al geïrriteerd zijn. Vermijd ook dagelijks gebruik.

Propere billetjes

Een goede hygiëne van het poepje is essentieel om huidirritatie te voorkomen. De Mustela Baby zachte wasgel is een aanrader. Je kan er het hele lichaam en de hoofdhuid mee proper maken, in een badje of met een nat washandje. Deze wasgel is echter niet geschikt voor kindjes met felle uitslag.

Ga uitslag te lijf!

Heeft je kindje last van rode billetjes? De Avène Cicalfate lotion is een laatste redmiddel tegen luieruitslag voordat je eventueel naar de dokter gaat. Deze lotion droogt nattende irritatie uit en helpt de huid te herstellen. Schudden voor gebruik en minstens twee keer per dag aanbrengen op de gereinigde en droge huid.

Nog wat extra tips

De beste manier om huidirritatie te voorkomen? Vervang de luier zodra hij zwaar aanvoelt, zeker bij stoelgang. Reken op zo’n zes verversingen per dag.

  • Reinig de billetjes van voor naar achter, weg van de genitale zone, met aandacht voor de huidplooien
  • Gebruik een zacht doekje om het poepje grondig maar voorzichtig droog te deppen na het wassen
  • Laat de huid van je kindje even drogen en ademen voordat je de nieuwe luier aandoet
  • Om wrijving te vermijden, span je de verse luier best niet te strak aan

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.