Kruidenthee: goed tegen allerlei kwaaltjes!

thee

Planten kunnen bijzonder heilzaam zijn tegen diverse kwaaltjes. Een lekkere en weldadige kruidenthee is sowieso een goed idee in de winter. Lees snel verder om te weten welke soort thee je tegen welke kwaal drinkt.

1) Voor een betere vertering

Verteringsproblemen na een vette of overvloedige maaltijd? Dan kan je na het tafelen een thee drinken op basis van kamille of steranijs. Deze planten bevorderen immers de afscheiding van maagsappen. Ook melisse en munt zijn aanraders. Heb je eerder een trage spijsvertering, drink dan vóór de maaltijd bij voorkeur een thee op basis van ijzerkruid  of groene anijs.

Kruidenthee kamille
Kruidenthee Melisse
Kruidenthee Ijzerkruid (Verveine)

2) Bij verkoudheid

Weegbree heeft verzachtende eigenschappen die keelpijn helpen verlichten. Sommige planten, zoals tijm en eucalyptus, werken ontzwellend en zijn dus goed tegen een verstopte neus. Rozenbottel versterkt dan weer het immuunsysteem. 

Kruidenthee Eucalyptus
Kruidenthee  Tijm
Kruidenthee Weegbree

3) Tegen gewrichtspijn

De bladeren en bessen van cassis (zwarte aalbes) bevatten stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen zouden hebben, wat artrose kan helpen verlichten. Brandnetels zijn dan weer aan te bevelen tegen gewrichtspijn. 

Kruidenthee Zwarte aalbes (Cassis)
Kruidenthee Brandnetel

4) Voor een betere darmtransit

Rabarber is een laxerende plant die in de Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruikt wordt tegen occasionele constipatie.

Kruidenthee Rabarber

5) Om menopauzeklachten te verlichten

Planten kunnen ook hun nut bewijzen tijdens de menopauze. Zo wordt salie gebruikt tegen opvliegers en nachtelijk zweten. Salie helpt trouwens ook het hormonale evenwicht te herstellen. Sommige vrouwen krijgen last van zware benen tijdens de menopauze. Een thee op basis van rode wijnstok kan uw bloedcirculatie helpen.

Kruidenthee Salie
Kruidenthee Rode Wijnstok

6) Anti-Stress

Heel wat planten staan bekend om hun relaxerende eigenschappen, zoals: passiflora (passiebloem), ginseng, hop, rozemarijn en linde.

Kruidenthee Passiebloem
Kruidenthee Linde
Kruidenthee Lavendel

Hoe bereid je een kruidenthee?

Laat de plant 5 tot 10 minuten weken in warm water, zodat de actieve bestanddelen vrijkomen. Maakt u uw kruidentheeën liever zelf, vraag dan eerst aan uw apotheker welke gebruiksvoorzorgen u moet nemen en welke plantenonderdelen u moet gebruiken. De meeste apothekers hebben immers een opleiding fytotherapie (plantengeneeskunde) gekregen. 

  • Denk aan gebruiksklare kruidenthee om makkelijk én veilig te profiteren van de gezondheidseffecten van planten.
  • Er bestaan ook mengsels, verrijkt met etherische oliën die speciaal ontwikkeld zijn voor een ontspannend effect, voor de spijsvertering, tegen verkoudheid
  • U kunt ook makkelijk profiteren van de weldaden van etherische oliën, door ze te verspreiden in uw interieur. Goed voor uw gezondheid én welzijn …

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.