Hoeveel moet je dagelijks drinken? En waarom?

boire suffisamment

Voldoende water drinken is cruciaal, zoals je zelf wellicht ook weet (vandaar natuurlijk de fles water op je bureau …). In dit artikel vertellen we je waarom het zo belangrijk is, en hoeveel je eigenlijk moet drinken om “voldoende” te hebben. 

Waar water allemaal goed voor is

Wij bestaan hoofdzakelijk uit water – met 60 à 70% is water het hoofdbestanddeel van ons lichaam – en hebben water nodig om verschillende lichaamsfuncties te kunnen vervullen. Water is noodzakelijk voor het transport van voedingsstoffen doorheen lichaam; het helpt onze lichaamstemperatuur regelen en afvalstoffen uitscheiden via zweet en urine. Daarnaast is water nodig voor de bouw van onze cellen, en beschermt het water in en rond onze organen hen tegen schokken van buitenaf.

Hoeveel je het beste drinkt

Over hoeveel water je dagelijks moet drinken, doen heel veel verschillende meningen de ronde. Laten we het voor eens en voor altijd in een cijfer gieten: volwassenen moeten normaal gezien 1,5 liter water drinken. Daarbovenop hebben ze nog de 0,7 tot 1,5 liter water nodig die ze uit hun voedsel halen. “Normaal gezien”, zeggen we, want natuurlijk heb je meer vocht nodig bij heel warm weer, bij ziekte (koorts, diarree en braken betekenen vochtverlies, en dat moet je compenseren) en bij alcoholgebruik.

Drinken tijdens het sporten

Het spreekt voor zich dat je lichaam tijdens en na het sporten wel wat extra water kan gebruiken. Hoeveel precies hangt af van de hoeveelheid zweet die je verliest – zelfs in die mate dat topsporters zweetanalyses ondergaan om te bepalen hoeveel vocht ze gemiddeld verliezen, zodat ze exact weten hoeveel ze terug moeten aanvullen. Niet iedereen zweet even hard, maar voor de meeste mensen geldt dat ze 500 milliliter per uur verliezen per uur intensieve sport. Gun je lichaam na het joggen of fitnessen dus minstens evenveel water als je hebt uitgezweet. Proost!

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.