Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn hond?

Comment bien nourir mon chien?

Weet jij welk eten je trouwe viervoeter nodig geeft? We geven je alvast enkele adviezen voor een gezonde voeding …

Wat heeft een hond allemaal nodig?

Hoewel honden vaak omnivoren genoemd worden, zijn het toch in de eerste plaats vleeseters. In het wild voeden ze zich voornamelijk met prooidieren. Hun energie halen ze dus vooral uit dierlijke eiwitten, zelfs al verteren ze ook andere voedingsmiddelen. Groenten halen ze hoofdzakelijk uit de restjes in de ingewanden van hun prooien. Planten zorgen voor vitamines en bevatten daarnaast vooral vezels die voor een gezonde transit zorgen. Lichamelijk gezien heeft jouw viervoeter dus vooral nood aan vlees en een kleine hoeveelheid planten.

Hondenbrokken of natvoer?

Hondenbrokken zijn knapperig en dat is een voordeel voor je hond, want ze voorkomen tandplak en tandsteen. Toch blijft het belangrijk om zijn tanden regelmatig te poetsen met een speciale tandpasta[BD1] . Bij warm weer wordt natvoer trouwens snel slecht. Het is dus geen goed idee om je hond zijn eetbak langer dan een uur te laten staan …

Qua voedingswaarde zijn de twee opties vrijwel gelijk. Overleg met je dierenarts en maak dan je keuze, want heel wat producten zijn van matige kwaliteit, met minderwaardig vlees en flink wat granen, die de brokken doen ‘opzwellen’ om de hond sneller een verzadigd gevoel te geven. Maar eigenlijk bezitten granen geen voedingswaarde voor je hond. Vandaar dat er tegenwoordig steeds meer graan- of glutenvrije brokken worden gemaakt.

Koken voor je hond

Als je meer tijd hebt, is vers bereide voeding een prima alternatief. Zorg er dan wel voor dat de voeding evenwichtig is. Geef geen tafelrestjes, want je eigen voeding is niet goed voor je hond: ze is te zout en te vet, en bevat te veel groenten … Je geeft hem best een BARF-dieet (‘Bones And Raw Food’): maaltijden op basis van rauw vlees en vleesbotten, samen met wat gemixte groenten. Zulke maaltijden sluiten heel nauw aan bij de voeding van een wilde vleeseter. Wees echter op je hoede voor industriële BARF, dat vaak minder evenwichtig is dan hondenbrokken. Koop verse producten van goede kwaliteit en respecteer de regels voor de bewaring van rauw vlees. Voor meer informatie kan je terecht bij je dierenarts.

Wat met oudere honden?

Is je hond al wat ouder? Houd dan vooral zijn gewicht goed in het oog. Als hij minder beweegt, doe je er goed aan om hem kleinere porties te geven. Dat geldt trouwens ook voor hondensnacks, maar dan op elke leeftijd. Voor beweeglijke gewrichten bestaan er eveneens hondenbrokken die het kraakbeen beschermen of voedingssupplementen om onder zijn gewone voeding te mengen.

Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.