Heb je een babywens?

baby maken

Verlang je naar een baby? Hierna volgen enkele tips om je droom in vervulling te laten gaan! 

Wat doe je eerst?

Breng eerst een bezoekje aan je gynaecoloog voor je stopt met anticonceptie. Hij onderzoekt of je gezond bent en neemt bloed af om te controleren of je immuun bent voor toxoplasmose, rodehond en het cytomegalovirus (CMV). Om het risico op neurologische aandoeningen te verkleinen, begin je meteen foliumzuur  in te nemen. Nu is het ook tijd om te stoppen met roken, anders krijg je ontwenningsverschijnselen tijdens je zwangerschap. Vraag je apotheker om advies! 

Ken je vruchtbaarheidsvenster

Als je graag een baby wil, vrij je best rond het tijdstip van je ovulatie. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen valt de ovulatie rond de veertiende dag na het begin van de menstruatie. Je bent dan vruchtbaar van de twaalfde tot de vijftiende dag. Maar je menstruatiecyclus kan ook langer of korter zijn. In dat geval trek je er veertien dagen van af. Als hij 34 dagen duurt, valt de ovulatie rond de twintigste dag (34-14=20). Nog eenvoudiger is eenapp (bvb. Period Tracker) waarin je begin en einde van de menstruatie registreert. De app berekent dan jouw vruchtbare dagen! Heb je een onregelmatige cyclus, dan bepaal je het ideale moment met een urinetest . Die berekent de aanwezigheid van het LH-hormoon, dat 24 tot 48 voor de ovulatie afgescheiden wordt. 

Hoelang wachten?

Als alles goed gaat, ben je normaal gezien zwanger binnen de zes maanden nadat je gestopt bent met anticonceptie. Als je na zes maanden nog niet zwanger bent, overleg je best met je gynaecoloog. Weet dat een gezonde levensstijl jouw kansen vergroot. Slaap dus voldoende, eet evenwichtig, vermijd stress, drink niet te veel alcohol – al die zaken hebben een negatieve invloed op jouw vruchtbaarheid. En vermijd vooral spanning … Laat de baby komen op zijn ritme! 

Ben ik zwanger?

Het uitblijven van de regels is een eerste teken dat je zwanger bent. Maar na het stopzetten van de anticonceptie kan het enkele maanden duren eer je opnieuw menstrueert. Nog andere symptomen kunnen een aanwijzing zijn, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid … Om zeker te zijn, doe je best een urinetest . Dat kan al vanaf de eerste dag na het uitblijven van de menstruatie. Zo ontdek je de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG, dat afgescheiden wordt door de bevruchte eicel. Doe dat best ’s ochtends, als de urine een grotere concentratie van dat hormoon bevat. Is de test positief? Proficiat! Maak snel een afspraak met je gynaecoloog om het goede nieuws te bevestigen! 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.