Detox voor je huis

Ma maison en mode détox

Wist je dat de binnenlucht in je woning vaak vervuilder is dan de buitenlucht? Kijk je daar van op en wil je het graag gezonder? Dan hebben wij enkele handige tips voor jou om hierin verandering te brengen.

Grote lenteschoonmaak

Circa 80 à 90% van onze tijd brengen we binnen door. Het is dan ook belangrijk om de luchtkwaliteit te controleren … De lente is in aantocht: een prima moment voor de grote schoonmaak en een detoxkuur voor je huis!

Vermijd VOS

Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn chemische stoffen die afkomstig zijn van een hele reeks producten en materialen: onderhoudsproducten, verf, vernis, lijm, meubelen … Het grote risico is dat sommige stoffen allergeen, irriterend en zelfs kankerverwekkend zijn.

Heb je de juiste reflex?

 • Verban insecticiden, huisparfums, luchtverfrissers en andere verstuivers van synthetische geuren uit je huis. Geef de voorkeur aan natuurlijke formules, zoals verspreiders van essentiële oliën.
 • Gebruik natuurlijke onderhoudsproducten (natriumbicarbonaat, witte azijn) of merken met een ecolabel.
 • Vergeet nooit aangepaste beschermingsmiddelen (masker, handschoenen …) te dragen als je chemische producten gebruikt (bij het doe-het-zelven of tuinieren).
 • Wat met je inrichting? Je kiest best voor verf zonder solventen. En zorg voor goede verluchting in de ruimte waar je net een meubel uit multiplex of spaanplaat hebt geplaatst.

Weg met huisstofmijt!

Die piepkleine beestjes houden zich schuil in beddengoed, tapijten, gordijnen en pluchen beesten en vormen de meest voorkomende bron van allergieën …

Heb je de juiste reflex?

 • Geef de voorkeur aan synthetisch beddengoed en gebruik eventueel een beschermhoes tegen mijten.
 • Vervang de lakens wekelijks en was ze op 60 °C.
 • Beperk de kamertemperatuur tot 18-19 °C en zorg dat de slaapkamer verboden terrein is voor dieren!
 • Stofzuig regelmatig tapijten, vloerbedekking en andere stoffen in je huis.

Geef schimmels geen kans

Een te hoge vochtigheidsgraad en slechte verluchting veroorzaken schimmels, een bron van allergische reacties, chronische bronchitis en astma …

Heb je de juiste reflex?

 • Plaats een afzuiginstallatie in de badkamer of open het raam telkens wanneer je een bad of douche genomen hebt.
 • Gebruik de dampkap tijdens het koken.
 • Laat je was bij voorkeur buiten drogen.

Vergeet vooral niet te verluchten!

Onthoud één gouden regel! Ventileer twee keer per dag alle ruimten in je huis gedurende een kwartier, bij goed én slecht weer. Ventilatie zorgt voor verse lucht, verdrijft vochtigheid en vermindert de concentratie van vervuilende stoffen in je woning. Vergeet ook niet om de ramen te openen nadat je gepoetst, gekookt of geknutseld hebt. De lucht die je inademt, lijkt dan al wat gezonder, vind je niet?

Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.