Cosmetica: opgeruimd staat netjes!

Cosmétiques: je fais le tri!

Wist je dat op cosmeticaproducten een houdbaarheiddatum staat? Nee? Hoog tijd om je make-uptas eens grondig te inspecteren!

Let op de houdbaarheid!

Zou je het ooit in je hoofd halen om nog een koekje te eten dat al zes maanden vervallen is? Uiteraard niet. En toch ben je veel minder zorgvuldig met de uiterste gebruiksdatum van je cosmetica … Niet zo verstandig! Telkens je een product gebruikt, stel je het immers bloot aan kiemen. Die micro-organismen (bacteriën en schimmels) groeien vrolijk verder en wijzigen uiteindelijk de actieve bestanddelen van het product. Het gevolg? Schadelijke gezondheidseffecten zoals allergieën, huidreacties en ooginfecties.

Houden of weggooien?

Is jouw badkamer al maandenlang of zelfs jarenlang een verzamelplaats van cosmetica? Dan is het hoog tijd om je kasten en laden op te ruimen! Wij geven je alvast enkele nuttige adviezen … Zo doe je er goed aan om je mascara om de 3 tot 6 maanden weg te gooien. Eyeliner, foundation en make-upreinigers kun je ongeveer 6 maanden gebruiken. Na opening hebben de meeste crèmes en reinigingsmelken een houdbaarheid van 12 maanden. Lipstick, oogpotloden, oogschaduw en nagellak gaan dan weer 1 à 2 jaar mee.

Wat als je twijfelt?

Op heel wat producten prijkt een pictogram dat aangeeft hoelang je ze mag gebruiken na opening. Op die eenvoudige manier weet je of ze nog veilig zijn of niet … Twijfel je? Laat je dan leiden door je intuïtie. Wees meteen op je hoede als je ziet dat de geur, kleur of textuur gewijzigd is! Vervang in dat geval je product zo snel mogelijk.

Gouden regels voor een optimale houdbaarheid

  • Bewaar jouw schoonheidsproducten op een droge plaats en bescherm ze tegen licht en grote temperatuurschommelingen.
  • Leg bij warm weer je nagellak, Lipstick en hydraterende crème in de koellade van de koelkast, zo behouden ze hun textuur.
  • Sluit de verpakkingen altijd zorgvuldig na gebruik.
  • Geef de voorkeur aan tubes en pompflacons, in plaats van crèmes in een pot. Als het product enkel in een potje verkrijgbaar is, gebruik dan niet je vingers maar een spateltje om er wat crème uit te halen.
  • Maak je penselen en make-upsponsjes regelmatig schoon (1 à 2 keer per maand).
  • Leen jouw make-up en verzorgingsproducten niet uit.
Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.