Blaasontsteking: voorkomen en genezen

cystite

Eén vrouw op twee krijgt minstens één keer in haar leven een blaasontsteking. Deze infectie komt dus vaak voor, maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend is … Maar hoe voorkom en behandel je een blaasontsteking?

Wat zijn de symptomen?

Een branderig gevoel, een onaangename geur, bloed in de urine … een blaasontsteking maakt plassen pijnlijk! Die vaak voorkomende symptomen wijzen op een infectie van de blaas. De boosdoeners zijn meestal de bacteriën die afkomstig zijn uit de darm of vagina. Die banen zich een weg naar de urinebuis, het kleine kanaal dat de blaas verbindt met de buitenkant van het lichaam en waarlangs de urine afgevoerd wordt. Overigens bevat de vagina- en darmflora van nature ‘goede’ bacteriën, die geen gevaar voor de gezondheid vormen. Er is pas een probleem als besmette bacteriën de blaas bereiken: dan krijg je gegarandeerd een blaasontsteking!

Hoe krijg je een blaasontsteking?

Door hun lichaamsbouw krijgen vrouwen veel vaker last van een blaasontsteking … Bij de vrouw is de urinebuis immers slechts 3 cm lang, bij de man is dat 15 cm. De bacteriën die afkomstig zijn uit de vagina of darm moeten dus een veel kortere weg afleggen eer ze de blaas bereiken!

Tijdens hun leven zijn er twee perioden waarin vrouwen gevoeliger zijn voor een blaasontsteking.

 • De eerste seksuele contacten: prille vrijpartijen worden een stuk minder aantrekkelijk door wat men ‘wittebroodscystitis’ noemt. Veelvuldig geslachtsverkeer kan namelijk het slijmvlies irriteren en zeer kleine scheurtjes teweegbrengen. Daardoor is de vrouw veel gevoeliger voor de bacteriën in de onbekende intieme flora van haar partner.
 • De menopauze: in die periode verminderen de hormonale secreties in het vaginale weefsel. En net die hormonen vormen een natuurlijke barrière. De vagina wordt dus vatbaarder voor bacteriën, die zich makkelijker een weg banen naar de urinebuis en de blaas.

Wat zijn de risicofactoren

Nog andere factoren vergroten het risico op een blaasontsteking.

 • Intieme hygiëne: na het toiletbezoek reinig je jezelf best van voren naar achteren, anders breng je bacteriën uit de anus naar de urinebuis.
 • Constipatie: span je niet te hard in op het toilet, want dat veroorzaakt overdruk bij het verwijde deel van de endeldarm, wat de verspreiding van bacteriën in de hand werkt.
 • Uitdroging: als je onvoldoende drinkt, stijgt de hoeveelheid bacteriën in de blaas. Bovendien worden die bacteriën ook minder snel afgevoerd, omdat je niet zo vaak moet plassen.
 • Seks: tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de vagina naar de urinebuis geduwd worden.

Wat doen bij een blaasontsteking?

Heb je symptomen die op een blaasontsteking wijzen? Ga dan langs bij je huisarts. Bij herhaalde infecties of complicaties, ga je best eens naar een uroloog. Hij zal de diagnose stellen aan de hand van de analyse van een urinestaal, genomen met een teststrip. Als uit die analyse blijkt dat er witte bloedcellen in je urine zitten, dan wijst dat wel degelijk op een infectie. In sommige gevallen krijg je dan een onmiddellijke behandeling, namelijk lichte antibiotica die je gedurende drie dagen moet innemen. De symptomen zullen dan snel verminderen. In 80% van de gevallen geneest zo’n behandeling een blaasontsteking zonder verwikkelingen.

Soms vraagt de arts om een kweek van je urine te laten uitvoeren in het labo, zeker bij een terugkerende infectie. Op die manier kan hij vaststellen welke ziektekiem er nu precies de infectie veroorzaakt. Daarna krijg je een aangepaste behandeling met antibiotica.

Cranberry's to the rescue!

Cranberry’s hebben al lang een goede reputatie als middel om een blaasontsteking te voorkomen. Maar hoe werken die bessen? Heel simpel: het sap maakt de urine zuurder, waardoor het milieu minder gunstig wordt voor bacteriën. Dat is vooral te danken aan één belangrijke stof, proanthocyanidine. Dit actieve bestanddeel verhindert dat bacteriën zich vasthechten aan de blaaswand, waarna ze worden afgevoerd via de urine.

Blaasontsteking voorkomen: onze tips

Wil je een blaasontsteking voorkomen? Hou dan deze goede dagelijkse gewoonten in het hoofd.

 • Drink minstens 1,5 liter water per dag.
 • Ga naar het toilet telkens wanneer je de aandrang voelt, probeer je plas dus niet op te houden.
 • Veeg je na het plassen altijd schoon van voren naar achteren.
 • Ga na het vrijen altijd plassen om de eventuele bacteriën af te voeren die zich in de urinebuis genesteld hebben.
 • Was je intieme delen ’s ochtends en ’s avonds met een neutrale zeep, om de natuurlijke pH van je huid niet te verstoren.
 • Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en vermijd synthetisch materiaal.
 • Probeer constipatie te voorkomen.
Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.