7 symptomen van een droge huid

droge huid peau sèche

Als je een droge huid hebt, ben je dikwijls druk in de weer om die te voeden en te verzorgen. Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van een droge huid?

De belangrijkste symptomen

De talgkliertjes in onze huid produceren talg en zorgen zo voor een soepele laag op onze huid. Maar externe factoren kunnen schade toebrengen aan deze beschermlaag. Droge lucht, water en zeep kunnen nefast zijn voor een gevoelige huid en die helemaal uitdrogen. Dit zijn de zeven belangrijkste symptomen van een droge huid:

1. Minder elastisch. ​​​Het eerste symptoom van een droge huid is de verminderde elasticiteit. Vooral bij je handen en in het gezicht valt het snel op dat de huid trekkerig aanvoelt.​

2. Jeuk. Een droge huid kan snel gaan jeuken of branderig aanvoelen. Breng dan onmiddellijk een kalmerende crème aan die de huid goed hydrateert. Begin in geen geval te krabben want daarmee maak je het alleen maar erger.

3. Rode uitslag. Wie een droge huid heeft, heeft vaak al eens last van rode vlekken bijvoorbeeld op de handen, in de hals en in het gezicht.

4. Schilfering. Wanneer de huid echt volledig uitgedroogd is, kan ze beginnen afschilferen. Hier kan een zachte peeling hulp bieden. Gebruik nadien een hydraterende en voedende crème.

5. Gevoeligere zones. De huidplooien, zoals de binnenkant van de ellebogen en knieën zijn gevoeligere zones die sneller rood worden en serieus kunnen jeuken.

6. Wondjes. Een droge huid die niet de juiste verzorging krijgt, kan uiteindelijk ook ‘scheuren’ waardoor er verschillende wondjes ontstaan. Ook kunnen er kloven voorkomen op handen en voeten en in de huidplooien.

7. Eczeem. In extreme gevallen kan uitdroging van de huid ook leiden tot eczeem. Dan breng je best een bezoek aan je huisarts of een dermatoloog.

Hoe verzorg je een droge huid?

In de eerste plaats is het belangrijk je huid heel goed te hydrateren, zodat je de beschermlaag kan herstellen. Vermijd dus alcohol, koffie en hete douches want die drogen je lichaam sneller uit. Daarnaast kunnen ook andere factoren reacties uitlokken, zoals kalkhoudend water of irriterende stoffen. Draag daarom geen kledingstukken die gemaakt zijn van wol, maar kies voor katoen of zijde.

Water en de rest komt later

Je helpt je huid al enorm op weg door elke dag voldoende water te drinken. Je kan perfect een hydraterende nachtcrème aanbrengen voor het slapengaan, maar ook overdag kan hydratatie wonderen doen. Zon, kou en zelfs het aircosysteem op je werk kunnen de huid namelijk uitdrogen. Een dagcrème is dus zeker geen overbodige luxe.

Extraatjes voor de droge huid

Een huid die al wat schade opgelopen heeft, mag extra aandacht krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld wekelijks je gezicht een milde scrubbeurt geven. Kies voor een scrub die de huid niet te fel irriteert, maar zachtjes de dode huidcellen verwijdert. Als extraatje mag je jezelf wel eens verwennen met een maskertje, want ook dat is erg goed voor je huid.

Met zo’n delicate huid selecteer je bovendien beter zorgvuldig je schoonheidsproducten, bijvoorbeeld door dermatologische make-up en gezichtsverzorging te gebruiken. ‘Cicaplast van La Roche - Posay’ voor droge huid vult de kloven van je gezicht, verstevigt de huid en voedt intens. Voor de handen kan je de ‘SVR Xérial’ crème tegen barsten en kloven gebruiken. Deze handcrème bevat het hydraterend bestanddeel ‘Pure urea’ en shea boter voor een herstellend en voedend effect. Deze crème is perfect voor noodgevallen want hij kalmeert en hydrateerd de huid meteen. Voor het lichaam kies je bijvoorbeeld voor de ‘Bio-Beauté Uiterst herstellende SOS balsem’. Deze balsem is geschikt voor de gevoelige en kwetsbare huid en bevat een biologische cold cream. Met deze middeltjes kan jouw huid wel tegen een stootje!

La Roche-Posay- Cicaplast
                   SVR - Xérial
Bio Beauté by Nuxe - Cold Cream
cicaplast
uriage
bio beauté

 

Comments

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.