4 tips voor mama's die borstvoeding geven

borstvoeding allaiter

Borstvoeding geven is niet alleen goed voor de baby’s gezondheid, het creëert ook een vorm van interactie tussen moeder en kind. Vier tips voor wie volop wil genieten van die tedere en innige band!

1. Begin meteen na de geboorte

De dag van de bevalling zal men je voorstellen om de baby meteen aan de borst te leggen. Op die manier kan hij profiteren van de heilzame werking van het colostrum, de eerste melk die rijk is aan afweerstoffen. Omdat de zuigreflex het sterkst ontwikkeld is kort na de geboorte, zal jouw baby vanzelf de borst zoeken. Vervolgens kun je je kindje het best aanleggen als het erom vraagt. Elke baby heeft namelijk een ander borstvoedingsritme. Probeer je dus zeker niet te houden aan een vooraf bepaald schema. Om je een idee te geven: in de weken na de geboorte vraagt de baby gemiddeld om de 2 à 3 uur om voeding.

2. Hou je baby in het oog

Wacht niet tot je baby uitgehongerd is om hem aan te leggen, want dan zal hij gespannen zijn en hapt hij niet op de juiste manier naar uw borst. Leer de eerste hongersignalen herkennen: je baby, die kalm was, begint onrustig te bewegen; hij opent zijn mondje; verdraait zijn hoofdje en zoekt je borst; hij draait zich naar je borst als je hem opneemt; hij sabbelt op zijn handjes … Leg je baby aan als je die signalen herkent en wacht niet tot hij begint te huilen. Wees ook alert tijdens het voeden: streel zijn beentje of wang als hij inslaapt en stimuleer hem zo om opnieuw te drinken.

borstvoeding allaiter

3. Ga ontspannen zitten

Ga voor een gemakkelijke houding en hou een glas water bij de hand (van borstvoeding krijg je namelijk dorst). Leg een zachte tetra borstvoedingsdoek klaar, voor het geval je baby oprispingen heeft. Zorg voor ondersteuning in je rug en gebruik een borstvoedingskussen waarop jouw baby kan rusten tijdens het voeden. Plaats je baby in een houding die aangenaam is voor jullie allebei. De eerste weken kan het drinken soms wel eens pijn doen, maar dat mag niet blijven duren. In dat geval ligt je baby waarschijnlijk niet goed aan. Haal hem dan voorzichtig van de borst en leg hem in de juiste positie.

4. Verzorg je borsten

Breng na elke borstvoeding wat crème met lanoline aan op je tepels om de huid te verzachten en te beschermen. Daardoor voorkom je tepelkloven en zorg je dat wondjes sneller genezen. Plaats borstvoedingskussentjes in je beha om zo eventuele lekken op te vangen en je kleding te beschermen! De wrijving van een natte blouse zorgt namelijk voor meer irritatie van de huid. Laat je baby tot slot niet op de borst sabbelen als hij genoeg gedronken heeft, want dat bevordert de vorming van kloven.

borstvoeding allaiter
Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.