4 tips tegen een droge huid

peau sèche astuces

De koude is terug en onze huid krijgt het flink te verduren. Heb jij ook last van een droge huid die trekt en soms rood wordt? Met deze vier tips blijft je huid de hele winter lang mooi gehydrateerd! 

Zacht reinigen

Elke dag krijgt je huid te maken met een flink uitdrogende substantie: zeep. Het hydrolipidenlaagje maakt de huid ondoordringbaar en vormt een natuurlijke barrière tegen externe agressoren, maar de reinigingsstoffen en schuimmiddelen in zeep kunnen dat beschadigen. Met als gevolg een droge, trekkerige en rode huid. Gebruik dus bij voorkeur een overvette gel zonder zeep ( bijvoorbeeld Klorane overvette douchegel), een doucheolie (aanrader: Eucerin pH5 doucheolie) of een wascrème.

Dagelijks voeden

Het lijkt vreemd, maar water droogt de huid uit! Vooral kraantjeswater dat vaak veel kalk bevat! Na een warme douche is het dan ook noodzakelijk om de huid te hydrateren. Een hydraterend middel volstaat vaak niet als je een extreem droog velletje hebt, je hebt dan eerder  nood aan een emolliërende crème met veel omega 6. De vetzuren houden het vocht beter vast en helpen om het hydrolipidenlaagje op de huid te herstellen. Daarnaast kun je ook een plantaardige olie aanbrengen op je huid, zoals bernagie-, zoete amandel- of arganolie.

Je huid beschermen

Vervuiling, wind, koude, hitte, te veel zeep: factoren genoeg die agressief zijn voor de huid! Maar hoe droger de huid, hoe minder hij beschermd is tegen aanvallen van buitenaf en hoe groter de kans op irritatie en roodheid …Je past dus het beste volgende tips toe::

- draag handschoenen bij de afwas en als het buiten koud is,

- vermijd te warme ruimtes,

- zorg ervoor dat je douche of bad niet te heet is en houd het kort,

- dep je huid voorzichtig droog met een handdoek en wrijf niet te hard,

- hydrateer je huid meteen na het douchen.

Ga naar een dermatoloog

Als je droge huid gepaard gaat met jeuk, rode vlekken, blaasjes en korsten vraag je best advies aan een dermatoloog. Deze specialist kan nagaan of er sprake is van (atopisch of contact) eczeem, psoriasis, een allergische reactie of een andere huidaandoening. Na het onderzoek kan de dermatoloog een diagnose stellen en je een gepaste behandeling voorschrijven. Bovendien kan hij advies geven over de manier waarop je je huid het best hydrateert, aangepast aan jouw probleem.

Vraag zeker ook raad aan je apotheker.

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.