3 grote fabeltjes over vermageren

maigrir

Wil je helemaal fit de zomer in, en ben je van plan om daarvoor ook een paar kilootjes te vermageren? Jezelf goed informeren is cruciaal als je wil dat je inspanningen iets opleveren. Laat je deze drie fabels alvast niet op de mouw spelden!

1. “Vermageren is een lineair proces”

Veel mensen denken dat vermageren een lineair proces is. Niets is minder waar, en eigenlijk is dat helemaal niet zo onlogisch. Op sommige dagen en weken verlies je kilo’s, op andere kom je plots weer een beetje bij. Laat je hierdoor niet uit je lood slaan en heb geduld: het is volkomen normaal dat je lichaamsgewicht een beetje fluctueert. Bij vrouwen heeft de menstruatiecyclus bijvoorbeeld een invloed, net als het feit of je al dan niet vocht ophoudt (warm weer en bepaalde medicijnen kunnen hiervoor zorgen).

2. “Calorieën zijn calorieën”

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn niet alle calorieën gelijk! Alle calorieën hebben natuurlijk dezelfde energiewaarde, maar afhankelijk van waar je ze haalt, hebben ze een verschillend effect op je gewicht: ze beïnvloeden bijvoorbeeld je hongergevoel op een andere manier of hebben een andere invloed op de hormonen die lichaamsgewicht regelen. Enkele voorbeelden:

  • Als je koolhydraten en vetten gedeeltelijk vervangt door proteïnes, verhoog je je metabolisme en neemt je hongergevoel af.
  • Calorieën uit fruit vullen meer dan calorieën afkomstig uit snoep.

3. “Je moet minder eten als je wil vermageren”

Als je meer calorieën eet dan je verbruikt, vermager je geen gram. Dat is de basis van afvallen. Maar eet je té weinig, dan gaan er alarmbelletjes rinkelen en maakt je lichaam zich klaar voor ‘slechte tijden’ door te hamsteren: je stofwisseling vertraagt. Daarom is het niet gewoon zaak om minder te eten, maar wel om anders te gaan eten en vaker kleine beetjes te eten. Calorieën tellen volstaat niet: je moet je hele voedingspatroon omgooien én voldoende bewegen. Kies bijvoorbeeld consequent voor voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals groenten en fruit.

Klaar om de koe bij de horens te vatten, maar doe je dat het liefst met een beetje ondersteuning? Roep gerust hulp in van je huisarts of apotheker!

Tags: 

Reactie plaatsen

U moet Javascript ingeschakeld hebben om dit formulier te gebruiken.